Les maduixes

La maduixa és un fruit de color vermell brillant, suculent i fragant que s'obté de la planta que rep el seu mateix nom. A Occident és considerada la "reina de les fruites". A més de poder-se menjar crua es pot consumir com a compota, melmelada,... És emprada amb finalitats medicinals ja que posseeix excel·lents propietats que ajuden a preservar la salut.La maduixa (Fragaria vesca) va créixer durant molt temps espontàniament en els boscos arribant a trigar a realitzar-se el seu cultiu per ser una fruita molt fràgil i perquè per obtenir una collita màxima d'un mes a l'any era necessària una ocupació permanent del sòl.

El fruit comestible es denomina vulgarment "eterio". Es tracta d'un fals fruit format pel receptacle, en el qual es troben els aquenios (llavors), petits i de color clar en la part exposada a l'ombra i vermellós fosc l'exposada al sol. Els aquenios poden estar enfonsats, superficials o excel·lents de la polpa. També poden ser molt o poc nombrosos. Els excel·lents augmenten la resistència de la superfície, però durant el rentat es desprenen molts d'ells. Generalment, el consumidor prefereix el fruit amb pocs aquenios ja que aquests suposen l'inconvenient de quedar-se entre les dents en ser mossegats.

La part central del fruit o "cor" pot estar molt o poc desenvolupada i pot haver-hi fruits amb el "cor buit". Això és un caràcter negatiu. Els fruits poden ser de diverses formes, segons el conrear: cònics, cònic-allargat, cònic-arrodonit, esferoïdals, oblatos, reniformes (forma de ronyó).

Se sol recollir a principi de l'estiu. Generalment, les maduixes silvestres són de menor grandària que les conreades, però el seu sabor i aroma és millor i més agridulce.

Les maduixes i els maduixots són poc calòrics. El seu valor energètic per 100 g de pes de fruit fresc comestible oscil·la entre 27 i 34 kcal. Després de l'aigua, el seu principal constituent són els hidrats de carboni. La fructosa significa pràcticament la meitat dels seus glúcids i la resta és glucosa en la seva major part. Posseeix un baix percentatge de proteïnes. Aquesta baya constitueix una excel·lent font de vitamina C.

Aquesta fruita és fàcilment digestible i exerceix un gran efecte laxant. Les seves contraindicacions són escasses, tan sols hauran de consumir-les amb prudència les persones amb patologies estomacals a causa de la seva acidesa. Quan aquests fruits es consumeixen en compota o melmelada perden moltes de les seves propietats nutritives.

Si les maduixes estan madures se solen consumir crues, amb iogurt o gelats. També es rocían amb nata o licor i banyades en xocolata són delicioses. Les maduixes de pitjor presència s'usen per preparar pastissos, mousses, soufflés, flams i pastissos.

S'han de conservar en el refrigerador o en defecte d'això, en un lloc fresc, fosc i ventilat. No s'aconsella la seva congelació posat que després de la descongelació perden gran quantitat d'aigua, quedant una espècie de melmelada crua, sense aroma. És convenient rentar-les abans del seu consum per eliminar terra o substàncies nocives.

No hay comentarios: