La salut a través de la fruita. Propietats i nutrients



En tots els estudis s'ha trobat una alta correlació entre l'elevat consum de fruites i verdures i la baixa incidència de malalties. Des del punt de vista de les vitamines són molt importants perquè més de la meitat de la vitamina A i pràcticament tota la vitamina C que necessitem, la proporcionen les fruites.


Un bon costum és començar el dia amb fruita en peça o en suc natural. L'aigua, les vitamines antioxidants, els minerals, els enzims i la fibra que conté la fruita ens ajuda a hidratar, depurar i vitalitzar el nostre organisme. Tenen un baix contingut en calories i no tenen colesterol. Totes les fruites i verdures fresques que consumim són poques.

Moltes verdures també contenen vitamina C, però al coure es destrueix part d'aquesta vitamina, d'aquí la importància de consumir fruita o vegetals crus.

Cal recordar que la vitamina C incrementa l'assimilació de ferro, calci i fòsfor. Mentre que la manca de vitamina C disminueix les defenses, augmenta la tendència a patir grips i refredats, així com anèmia, hemorràgies, genives sagnants i dolors articulars. També pot causar alteracions dels vasos sanguinis, envelliment prematur, irritabilitat i quan la seva manca és molt important escorbut.

Al seu torn la manca de vitamina A pot causar diferents trastorns com la disminució de les defenses, menor resposta dels anticossos, tendència a patir grips i refredat, infeccions de les vies respiratòries, urinàries, retard en el creixement, pell seca i dificultat en la cicatrització de les ferides, problemes visuals, xeroftalmía i en casos extrems de manca ceguesa nocturna.

Els sucs de fruita s'han de prendre immediatament després de fer-los, si no es vol perdre vitamines

Quan es pren la fruita en suc, cal prendre la precaució de prendre-ho immediatament. Les vitamines que contenen els sucs acabats de fer s'oxiden amb certa facilitat al contacte amb l'aire, la qual cosa comporta una pèrdua important del seu contingut vitamínic.

Les fruites tenen l'avantatge que es mengen crues, de manera que s'aprofiten tots els seus nutrients. El seu gran contingut en vitamines, minerals, oligoelements i nutrients com els bioflavonoides ajuden a regular el nostre sistema immunitari. Tenen propietats desintoxicants: estimulen la funció hepàtica i renal i ajuden a millorar la mandra intestinal gràcies al seu contingut en fibra.

El valor energètic de les fruites és generalment molt baix, degut al seu elevat contingut en aigua (80-90%). Aporten aproximadament 50 calories per 100 grams, que es deriven principalment d'hidrats de carboni complexos, gairebé tot en forma de de fructosa. La seva concentració augmenta com més madura sigui la fruita. Contenen quantitats mínimes de greixos que són sempre insaturats i no tenen colesterol, excepte el coco que té una gran quantitat de greix saturat.
Li pot interessar
Propietats, minerals i vitamines de les fruites més consumides Antioxidants en fruites i verdures: polifenols i carotenoides Taronges: El còctel perfecte de vitamines, minerals i antioxidants Propietats dels sucs de fruites. Millor suc que nèctar

Una excepció és el plàtan que té un valor calòric d'unes 85 calories per 100 gr. i conté hidrats de carboni, fonamentalment en forma de sacarosa, pel que no és recomanable per als diabètics.

El sabor àcid de les fruites és una altra de les seves característiques. Es deu a una sèrie d'àcids orgànics que no són nutrients essencials per al nostre organisme i que contenen les fruites. En els cítrics, trobem àcid cítric, àcid màlic en les pomes, prunes, tomàquet i àcid tartàric en el raïm. Cap d'aquests àcids és perjudicial per a l'organisme ni nociu per a l'estómac, atès que no arriben a la acidesa del suc gàstric.
El poder antioxidant de les vitamines A, E i C

El poder antioxidant de les vitamines A, E i C, igual que els polifenols, carotenoides o alguns minerals com el zinc i el seleni, han demostrat un paper important en la prevenció de les malalties cardiovasculars, el càncer i l'envelliment, entre altres .

Avui se sap que el procés d'envelliment així com l'aparició d'algunes malalties, es deu a l'efecte dels "radicals lliures". És a dir, a certes partícules que oxiden les nostres cèl·lules. Tenen una comesa útil en el cas que el nostre organisme hagi de lluitar contra els bacteris, però en contrapartida són responsables de l'enduriment de les nostres artèries (arteriosclerosi). Podem combatre els radicals lliures recorrent a una alimentació rica en verdures i fruites fresques, oli d'oliva i vi negre amb moderació. Juguen un paper vital netejant i eliminant els radicals lliures.

No hay comentarios: