Les propietats de les prunes



Senya d’identitat d’alguns pobles de La Rioja i considerada elixir de joventut, la pruna aporta vitamines A i E a l’organisme, posseeix una naturalesa antioxidant i laxant, és anticancerígena i prevé la pèrdua de visió.



Des de sempre, s’ha considerat la pruna com un aliment d’alt valor nutritiu, deliciosa i molt saborosa. Hi ha diverses varietats. Poden ser grogues (àcides i de suc abundant), vermelles (una mica més dolces), negres (les que habitualment es fan servir per a coure) o prunes Reina Clàudia, nom posat en honor a Clàudia de França, que es caracteritzen per la dolçor i la carn ferma i grossa.



Les millors són les que es compren madures i fresques. Aquests sucosos fruits, coberts d’una fina pell en què es troba la majoria de les propietats. Contenen un alt percentatge de minerals, com ferro, calci, magnesi, potassi (ajuda a eliminar la retenció de líquids) i sodi, i un contingut important de vitamines. Per aquesta raó, se solen recomanar a persones que pateixen afeccions renals, cardiocirculatòries, reumàtiques o d’artrosi.



A més, són riques en hidrats de carboni, però baixes en greixos. Les seves propietats com a laxant suau són conegudes des de fa molt. Les prunes posseeixen fibres, com la fructosa o el sofre, que tenen aquesta característica i la ingesta habitual pot contribuir a regular l’organisme, però sense arribar a crear l’anomenat “còlon mandrós”. També contenen fibra soluble que ajuda a contrarestar el colesterol en sang.



Mantenir la joventut


Tradicionalment, les prunes s’han considerat com un aliment que ajudava a prevenir malalties, especialment en la vellesa i que contribuïa que l’organisme es mantingués en bona forma. Això és perquè es tracta d’una fruita rica en vitamines A i E, dos poderosos antioxidants. Les prunes seques, en concret, poden arribar a tenir fins a vint compostos diferents molt efectius contra els radicals lliures.
La vitamina A té cura de la pell, enforteix el sistema immunitari i protegeix la salut dels ulls, en prevenir possibles pèrdues de visió. També ajuda a prevenir el càncer. Quant a la vitamina E, neutralitza l’acció dels radicals lliures i això ajuda a què la pell es mantingui més jove. Al costat d’aquestes dues vitamines, les prunes també contenen vitamines del grup B, que ajuden a mantenir la ment en forma i a regularitzar el ritme cardíac.
La tardor és una època de l’any en què el mercat ofereix diferents varietats de prunes, una fruita que també es recomana per combatre els símptomes d’estrès o depressió. S’ha comprovat que si s’ingereixen amb regularitat es contribueix a mantenir el cos tranquil, ja que prevé el nerviosisme i la tensió.
En gastronomia, a més d’emprar-se en l’elaboració de melmelades, confitures i postres, és freqüent trobar les prunes, generalment seques, com a acompanyament de plats de pasta, ànec, conill, guisats de porc o pastissos de carn però també en receptes de peix, com el bacallà.

No hay comentarios: