LA MADUIXA

Sucoses i amb un sabor agredolç, exquisides alhora que vistoses, admeten una gran varietat de preparacions i constitueixen una excel·lent font de vitamines C i E i fibra. A més, atresoren altres components nutricionals beneficiosos per a la salut.
Una de les primeres regles en el camp de la nutrició, avalada per experts, és consumir sempre que es pugui productes de temporada. A més del preu, més assequible, es tracta de la millor garantia que els aliments estan en moment òptim de frescor i que les seves propietats nutricionals resulten insuperables. Per aquest motiu, no hi ha millor ocasió per consumir maduixes i maduixots que el final de l'hivern i els primers moments de la primavera. A més, poques varietats frutícoles gaudeixen d'una acceptació tan unànime, i el nombre de les que no satisfan és molt petit, i per a la majoria ocupen els primers llocs en el rànquing de les favorites.Una font natural de vitaminesCom altres fruites, les maduixes són riques en hidrats de carboni, en concret en frutosa, glucosa i xilitol, encara que les seves concentracions de sucre són més baixes que les dels plàtans i els raïms, per exemple. Així, el seu aportament energètic, unes 35 calories per cada 100 g, no resulta molt elevat i per això poden prendre-les els qui han de vigilar el pes. Però no cap dubte que el gran tresor nutricional de maduixes i maduixots el constitueix la vitamina C, de la que assoleixen concentracions de fins a 60 mg per 100 g de producte i que les situen fins i tot per a sobre dels cítrics. És de sobres conegut que aquesta vitamina actua com un potent antioxidant, a més d'intervenir en l'absorció del ferro, en la formació del col·lagen i dels glòbuls vermells, entre altres funcions, de les quals destaca la seva contribució al bon estat del sistema de defenses de l'organisme.Però el contingut vitamínic de les maduixes s'amplia amb dosis estimables de vitamines E i A (0,2 mg i 5 mcg, respectivament) i bones quantitats de potassi, calci i magnesi, mentre que les de sodi són més aviat baixes. Precisament la seva riquesa en potassi i l'escassetat de sodi les converteixen en aliments indicats en casos d'hipertensió. D'altra banda, guarden percentatges interessants de fibra, substància imprescindible per a un bon trànsit intestinal i per mantenir a ratlla els nivells de colesterol. Alhora posseeixen àcid fòlic, fonamental per a la multiplicació cel·lular i la manca de la qual es pot traduir en problemes cardiovasculars.Propietats antiinflamatòries i desinfectantsA part de tots aquests components, maduixes i maduixots també contenen àcid cítric, que té acció desinfectant, i àcid salicílic, el mateix element que es troba a la famosa aspirina i que és conegut per les seves propietats antiinflamatòries i anticoagulants. Hi cal sumar qualitats depuratives i que gràcies al seu poder antiinflamatori, es tracti de fruites adequades per millorar problemes com l'artritis o la gota. Tampoc no podem oblidar que la seva riquesa en mucilags fa d'elles fermes aliades contra el restrenyiment i per combatre la mandra intestinal.Si es volen aprofitar tots els avantatges saludables i curatius que ens ofereixen les maduixes, és possible recórrer a altres parts de la planta, en concret a les fulles. Resulten un excel·lent remei natural per a les diarrees, pel seu contingut en tanins, així com per fer cicatritzar aviat les clivelles que apareixen a la pell, fins i tot els penellons. Igualment es poden preparar col·lutoris que donen un magnífic resultat a l'hora de tractar problemes bucals, inflamacions de les genives i faringitis.Semblants però diferentsEncara que hem parlat indistintament de maduixes i maduixots, no es tracta de la mateixa varietat de fruita. És cert que les seves qualitats nutritives són idèntiques i que ambdues pertanyen a la mateixa família, però els segons són la barreja d'una baia andina amb la maduixa pròpiament dita. La seva mida és més gran i el seu sabor una mica més intens, conreant-se de manera massiva en hortes i hivernacles, una pràctica que dóna lloc a una producció molt àmplia capaç d'arribar ara com ara a qualsevol mercat.A l'hora d'elegir tant maduixes com maduixots és important que es trobin en el seu moment òptim de maduració sense mostrar un color verdós ni granat, ja que indicaria que estan o massa verdes o passades. Han d'oferir un color vermell intens i estar ben senceres, i cal procurar comprar aquelles que es vagin a consumir immediatament o l'endemà. Per preparar-les, el millor és rentar-les sota l'aigua freda i treure'n després la tija verda de la part superior. No convé deixar-les en remull perquè no perdin aroma, sabor ni qualitats nutritives.

No hay comentarios: