L'ARANJA "POMELO"

Més dolç que la llimona, més àcid que la taronja i més amarg que totes dues. I és que les substàncies que aporten l’amargor a l’aranja són les que protegeixen el cor, fluïdifiquen la sang i protegeixen l’organisme contra els perjudicials radicals lliures.
És un regal que ens fa la natura a l’hivern per ajudar-nos a passar-lo en unes condicions més bones. La seva riquesa en vitamina C, vitamines del grup B, antioxidants, minerals i principis actius li confereix propietats anticancerígenes, antienvelliment, que ajuden a regular els nivells de colesterol en sang.

PROPIETATS NUTRICIONALS:

L’aranja en pes és bàsicament aigua (86 %) i, per tant, és una fruita molt hidratant. Alhora té un contingut calòric baix (només unes 100 kcal per 100 grams de fruita) en forma d’hidrats de carboni (diferents tipus de sucres entre els quals predomina la fructosa, d’assimilació ràpida).
L’aranja destaca perquè conté moltes vitamines i minerals, especialment:
Vitamina C: una aranja grosseta (200 g) conté 60 mg de vitamina C, precisament la quantitat diària recomanada. La vitamina C és molt important perquè intervé en la formació de col·lagen, glòbuls vermells, ossos i dents i també afavoreix l’absorció del ferro. Us sorprendrà saber que els estudis recents demostren que aquesta vitamina no prevé els refredats. Una vegada tenim instaurada la infecció (refredat, grip, infeccions d’orina, d’orella, etc.) llavors sí que és útil i pot escurçar-ne la durada, però com a mesura preventiva no hi ha estudis concloents que ho demostrin.
Vitamines del grup B: conté petites quantitats de vitamines B1, B2, B3 totes importants perquè ajuden a assimilar els sucres que conté l’aranja en si, així com de la resta d’aliments que consumim alhora. Destaca especialment per la vitamina B9 (àcid fòlic), que intervé en la producció de glòbuls rojos i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. És especialment essencial durant l’embaràs, perquè intervé en els processos de divisió i multiplicació cel•lular que tenen lloc durant els primers mesos de gestació.
El contingut en carotenoides (provitamina A i licopè): depèn de la varietat de l’aranja. Així, les que tenen la polpa més vermellosa sí que en contenen en quantitats significatives, mentre que les de la polpa més blanquinosa no tant. La provitamina A és important perquè l’organisme la transforma en vitamina A, necessària per al bon funcionament de la vista, el bon estat de la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i el bon funcionament del sistema immunològic. El licopè és un antioxidant molt potent que evita l’envelliment prematur de les cèl·lules i sembla que redueix les probabilitats de càncer de pròstata, pulmó, estómac, bufeta i coll d’úter, i que prevé el risc cardiovascular.
Potassi: conté quantitats significatives d’aquest mineral (140 mg per 100 g), necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. Regula l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.
Magnesi: l’aranja 9 mg de magnesi per 100 grams d’aliment, una quantitat moderada. Es tracta d’un mineral que es relaciona amb el bon funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs. A més, forma part dels ossos, de les dents i millora la immunitat.

No hay comentarios: