2- Consumir aliments d’origen vegetal en abundància:
fruites, verdures, llegums i fruits secs. Les verdures, hortalisses i
fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la
nostra dieta i ens aporten al mateix temps, una gran quantitat d’aigua.
És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diaris. Gràcies al
seu elevat contingut en antioxidants i fibra, poden contribuir a
prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i certs
càncers.
3- El pa i els aliments procedents de cereals (pasta, arròs i especialment els seus productes integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària.
El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva
composició rica en carbohidrats. Ens aporten una part important
d’energia necessària per a les nostres activitats diàries. S’ha de tenir
en compte que els productes integrals ens aporten més fibra, minerals i
vitamines.
4- Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats.
És important aprofitar els productes de temporada ja que, sobretot en
el cas de les fruites i verdures, ens permet de consumir-les en el seu
millor moment, tan a nivell d’aportació de nutrients com pel seu aroma i
valor.
5- Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurt i formatges.
Nutricionalment s’ha de destacar que els productes làctics són
excel•lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci,
fòsfor, etc) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.)
s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests
productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri
de la microflora intestinal.
6- La carn vermella hauria de consumir-se amb moderació i a poder ser en guisats i altres receptes.
Les carns processades en quantitats petites haurien de consumir-se com a
ingredients per a entrepans i altes plats. Les carns contenen
proteïnes, ferro i grassa animal en quantitats variables. El consum
excessiu de grasses animals no és bona per a la salut. Per tan, es
recomana el consum en petites quantitats, preferentment carns magres, i
formant part de plats a base de verdures i cereals.
7- Consumir peix en abundància i ous en moderació.
Es recomana el consum de peix blau com a mínim una o dos vegades a la
setmana ja que les seves grasses –tot i que d’origen animal- tenen
propietats molt semblants a les grasses d’origen vegetal, a les que
se’ls hi atribueixen propietats protectores davant malalties
cardiovasculars. Els ous contenen proteïnes d’una molt bona qualitat,
grasses i moltes vitamines i minerals que els converteixen en un aliment
molt ric. El consum de tres o quatre ous a la setmana és una bona
alternativa a la carn i el peix.
8- La fruita fresca hauria de ser les postres de cada dia.
Els dolços i pastissos haurien de consumir-se ocasionalment. Les
fruites són aliments molt nutritius que aporten color i gust a la nostra
alimentació diària i són també una bona alternativa a mig matí i com a
berenar.
9- L’aigua és la beguda per excel•lència al Mediterrani.
El vi s’ha de prendre amb moderació i durant els àpats. L’aigua és
fonamental en la nostra dieta. El vi és un aliment tradicional en la
dieta mediterrània que pot tenir efectes beneficiosos per a la salut
consumint-lo amb moderació i en el context d’una dieta equilibrada.
10- Realitzar activitat física tots els dies, ja que és tan important com menjar adequadament.
Mantenir-se físicament actiu i realitzar diàriament exercici físic
adaptat a les nostres capacitats és molt important per a conservar la
bona salut.
Font: http://dietamediterranea.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario