10 recomanacions bàsiques de la Dieta Mediterrània

1- Utilitzar l’oli d’oliva com a principal font de grassa. És l’oli més utilitzat a la cuina mediterrània. És un aliment ric en vitamina E, beta-carotè, i àcids grassos monoinsaturats que li atribueixen propietats cardioprotectores. Aquest aliment representa un tresor dins de la dieta mediterrània, i ha perdurat a través dels segles entre les costums gastronòmiques regionals, aportant als plats un sabor i aroma únics.
2- Consumir aliments d’origen vegetal en abundància: fruites, verdures, llegums i fruits secs. Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten al mateix temps, una gran quantitat d’aigua. És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diaris. Gràcies al seu elevat contingut en antioxidants i fibra, poden contribuir a prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i certs càncers.
3- El pa i els aliments procedents de cereals (pasta, arròs i especialment els seus productes integrals) haurien de formar part de l’alimentació diària. El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva composició rica en carbohidrats. Ens aporten una part important d’energia necessària per a les nostres activitats diàries. S’ha de tenir en compte que els productes integrals ens aporten més fibra, minerals i vitamines.
4- Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats. És important aprofitar els productes de temporada ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet de consumir-les en el seu millor moment, tan a nivell d’aportació de nutrients com pel seu aroma i valor.
5- Consumir diàriament productes làctics, principalment iogurt i formatges. Nutricionalment s’ha de destacar que els productes làctics són excel•lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.) s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri de la microflora intestinal.
6- La carn vermella hauria de consumir-se amb moderació i a poder ser en guisats i altres receptes. Les carns processades en quantitats petites haurien de consumir-se com a ingredients per a entrepans i altes plats.  Les carns contenen proteïnes, ferro i grassa animal en quantitats variables. El consum excessiu de grasses animals no és bona per a la salut. Per tan, es recomana el consum en petites quantitats, preferentment carns magres, i formant part de plats a base de verdures i cereals.
7- Consumir peix en abundància i ous en moderació. Es recomana el consum de peix blau com a mínim una o dos vegades a la setmana ja que les seves grasses –tot i que d’origen animal- tenen propietats molt semblants a les grasses d’origen vegetal, a les que se’ls hi atribueixen propietats protectores davant malalties cardiovasculars. Els ous contenen proteïnes d’una molt bona qualitat, grasses i moltes vitamines i minerals que els converteixen en un aliment molt ric. El consum de tres o quatre ous a la setmana és una bona alternativa a la carn i el peix.
8- La fruita fresca hauria de ser les postres de cada dia. Els dolços i pastissos haurien de consumir-se ocasionalment. Les fruites són aliments molt nutritius que aporten color i gust a la nostra alimentació diària i són també una bona alternativa a mig matí i com a berenar.
9- L’aigua és la beguda per excel•lència al Mediterrani. El vi s’ha de prendre amb moderació i durant els àpats. L’aigua és fonamental en la nostra dieta. El vi és un aliment tradicional en la dieta mediterrània que pot tenir efectes beneficiosos per a la salut consumint-lo amb moderació i en el context d’una dieta equilibrada.
10- Realitzar activitat física tots els dies, ja que és tan important com menjar adequadament. Mantenir-se físicament actiu i realitzar diàriament exercici físic adaptat a les nostres capacitats és molt important per a conservar la bona salut.

Font: http://dietamediterranea.com

No hay comentarios: