L’Alimentació Saludable

L’Alimentació Saludable


Recomanacions alimentàries

Per programar una alimentació saludable i sensorialment satisfactòria, cal

conèixer les possibilitats nutritives i d’ús dels aliments que sovint es

classifiquen d’acord amb els nutrients que contenen i per això es

convenient incloure en la ingesta aliments de tots els grups.

Racions recomanades per adults

Una alimentació equilibrada implica una aportació de nutrients adequats

en qualitat i quantitat a l’organisme

Es recomana que del total de la ingesta ingerida un 50-55% sigui aportats

per glúcids o hidrats de carboni (base de la piràmide), un 30-35% per

lípids i un 12-15% per proteïnes.

Racions recomanades per nens i adolescents:

• Hidrats de Carboni: 3-4 nens i 4-6 adolescents.

• Verdures i fruita: 4

• Llets i derivats: 2-3 nens i de 4-6 adolescents

• Aliments proteïcs: 2-3

• Dolços, llaminadures i aliments rics en greixos: amb moderació

• Aigua (beguda essencial): 4-8 vasos

Una ració equival

HIDRATS DE CARBONI

• 3 llesques de pa petites

• 3 biscottes

• 1 plat d’arròs o pasta (50-60g cru)

• 6 cullerades soperes de cereals, 30g

• 1 plat llegums (60-80 g cru)

• 6-8 galetes maria

FRUITES

• 1 peça mitjana

• 5-6 maduixes

• 1 vas suc natural

• 1 tall meló, pinya o síndria

OLIS I FRUITA SECA

• 1 cullerada sopera oli

• 1 grapat (atmelles, nous...)

LÀCTICS

• 1 vas de llet

• 2 iogurts

• 1 tall de formatge semicurat 40g

• 80 g formatge fresc

PROTEÏNES (CARN, PEIX I OUS)

• 1 tall de carn (vedella, porc...)

• 1/4 de pollastre

• 1 tall de peix 150g

• 2 talls de pernil

• 1 ou

• 1 plat de llegums

AIGUA

• 1 got ple

En un esmorzar complert hi ha d’haver làctics ,farinacis i fruita. També

podem incloure algun aliment proteic (formatge, pernil...). Productes de

brioxeria els podem consumir amb moderació sempre que no

constitueixen l’única alternativa de l’esmorzar o berenar.

A mig matí es pot prendre algun aliment com a reforç dels anteriors. Però

mai han de substituir l’àpat.

Dinar

Tant si es fa a casa o al menjador, és l’àpat més important tant en

quantitat com varietat d’aliments. Es recomanable que el componguin

entre quatre i sis grups d’aliments (hidrats, verdures, fruites, olis, carns),

utilitzant tècniques culinàries variades al llarg de la setmana i les

quantitats en funció de l’edat.

Berenar

Es pot fer un petit àpat que complementi les racions alimentàries aportades en l’esmorzar, dinar i sopar.

Sopar

Bàsicament en el sopar hi ha d’haver els mateixos grup d’aliments que en

el dinar.

Tot i així, l’aportació energètica ha de ser menor i amb preparacions més

fàcils de digerir. És important no fer-la massa tard, perquè no s’ajunti amb

l’hora d’anar a dormir.








Cal reduir ( Recomenacions)

- La ingesta freqüent de llaminadures.

- Begudes refrescants tipus coles, taronjades i

llimonades. A més moltes porten gas, que donen la

sensació d’estar ple, i fan que el nen no mengi.

- La beguda que ha d’acompanyar els àpats és l’aigua i

enlloc de refrescos podem prendre sucs i fruita.

- Brioixeria i pastisseria, potenciant els entrepans.

- No picotejar entre hores i moderar el consum de

snacks, patates de bossa... treuen la gana dels àpats

principals.

- Les cremes de xocolata, mousses i d’altres com a

postres habituals.

- El consum freqüent de menjar ràpid “Fast food”.

- Així com el sedentarisme i l’excés d’activitats de

pantalla (ordinador, play station...)

Posem-ho en pràctica

- Quan més varietat major possibilitat de que sigui equilibrada. Menjar només el que ens agrada és un mal costum.

- Variar les formes de cocció: bullits, guisats, planxa... i no abusar del fregits.

- Les fruites i verdures han de ser habituals i abundants en l’alimentació dels escolars.

- El consum de peix.

- El consum de llegums.

- Triar, comprar i cuinar. Pot ser divertit!

- Que els nens participin en l’elaboració dels menús.

- Tots els àpats són importants.

- Moure’s i fer exercici. L’alimentació i l’activitat física són essencials per mantenir el pes.

Perquè hem de menjar fruites i verdures?

Els estudis indiquen que en l’alimentació dels nens, existeix un baix consum de fruita, verdures i llegums i un elevat consum de proteïna i greixos saturats.

Una dieta sana i equilibrada, amb un consum adequat de fruita i hortalisses, ajudarà a prevenir el sobrepes.

A més, els hàbits alimentaris que són presents al llarg de la nostra vida, es formen en la infància i l’adquisició d’hàbits de saludables durant aquesta etapa de la vida, entre els que s’inclou un consumo adequat de fruites i verdures.

¿Perquè són tan bones per la salut? ¿Quina funció desenvolupen?

Les fruites i verdures fresques són una font primordial d’aigua, vitamines i minerals, fibres i antioxidants, que desenvolupen una funció reguladora en l’organisme. Al tractar-se de productes d’origen vegetal, com components addicionals en les fruites i verdures substàncies generalment no nutrients que estan associades a la prevenció d’algunes malalties i afavoreixen al manteniment d’una millor qualitat de vida.

De quantes maneres diferents podem preparar la fruita i les verdures fresques?

Respecte les fruites fresques es poden consumir al natural, en sucs, triturades i batudes amb iogurt o llet. També poden ser trossejades o elaborar compotes.

En quant a les verdures poden consumir crues, en amanides, a la planxa, preparades al vapor o cuinades...

Que els nens i nenes participin en la compra i la cuina, i motiva’ls i ensenya’ls a menjar de tot.

- La presentació dels plats de forma atractiva, amb colors vius, cridarà  l’atenció del nen i li resultarà més apetitós.

- Procuri que els nens menjin fruita. Un bon moment és l’esmorzar, un vas de suc o trossos de fruita en els cereals d’esmorzar.


Alguns consells pràctics per introduir verdures i aumentin el consum de fruita?

- A l’hora d’escollir, ofereix els seus fiils diferents maneres de preparar la fruita serà més fàcil que siguin acceptades.

- Les furites i els vegetals han d'estar visibles..

No hay comentarios: