ACABA AMB L'ESTRÈS MENJANT SA, DIETA CONTRA L'ANSIETAT

Si t'exasperen el clàxon d'un cotxe sonant insistentment a la teva orella o esperar una larguísima cua per anar al cinema, aquí et donem les pautes nutricionals més recomanables per afrontar eficaçment aquestes situacions d'estrès. La nutrició és un factor afegit que contribueix sobre la nostra salut física i emocional.

En aquests temps que corren, no és difícil entendre com un elevadíssim percentatge de la població mundial manté importants nivells d'estrès. Encara que existeixen algunes situacions catalogades com a "estressants", en veritat, és la forma en la qual interpretem les diferents situacions el principal condicionant d'aquesta percepció del nostre entorn. Percepció que ve donada, fonamentalment, per l'aprenentatge de cada individu. Tanmateix, l'adopció d'hàbits i costums adequats, com la relaxació i l'exercici al costat d'una dieta correcta, pot ajudar-nos a lluitar contra l'estrès.

Si una persona no està ben nodrida, la seva capacitat per tolerar l'estrès es veurà notablement disminuïda, físicament es trobarà menys capaç per afrontar moments difícils i viceversa, ja que aquesta malaltia pot arribar a produir un estat carencial de l'organisme tal que predisposi el patiment de malalties. Des de l'úlcera gàstrica a la depressió, són nombrosos els trastorns que avui en dia s'atribueixen a l'estrès. Trastorns cardiovasculars, respiratoris, immunològics, reumatoides, endocrins, gastrointestinals, diabetis i hipoglucèmia, trastorns dermatològics, dolor crònic i cefalees, trastorns musculars, sexuals, psicopatològics... en general, tot el nostre organisme queda sensibilitzat davant l'estrès.

Això no significa que una mica d'activació fisiològica i cognitiva sigui perjudicial. Al contrari, en algunes situacions un nivell moderat d'agitació ens permet un tipus d'execució molt més efectiva. La qüestió és aprendre quina quantitat d'estrès resulta positiva per a la vida diària i mantenir a ratlla qualsevol augment perillós.

Perquè és important una alimentació equilibrada?

Existeixen tres raons fonamentals: la nutrició afecta l'eficàcia amb què l'individu s'enfronta als requeriments de les situacions estressants; en segon lloc, una mala alimentació perjudica el nostre estat de salut, i finalment, l'estrès pot provocar un augment en les necessitats nutricionals que necessita el nostre organisme. L'estrès crònic amb el pas del temps, va desmillorant la salut, empitjorant el nostre sistema immunològic per a després fer-nos més vulnerables a totes aquestes malalties.

El més adequat és portar una dieta antiinflamatòria rica en carbohidrats, en aminoàcids com la tirosina i el triptófano i, sobretot, en antioxidants i vitamines C, E i del complex B.

La dieta antiestrès s'ha de basar en carns i peixos a la planxa.

Cal augmentar el consum d'amanides, verdures cuites i fruites, senceres, o en suc.

Cal mantenir una adequada hidratació de l'organisme, bevent almenys dos litres d'aigua diaris.

S'han de combinar els llegums amb els cereals.

Així mateix, s'ha de disminuir el consum de cafè, te, begudes alcohòliques, tabac, sal i sucre.

També existeixen alguns aliments i menjars dinars que és millor evitar. Dins d'aquest grup tenim els menjars
dinars processats, les begudes de cua, la xocolata, els fregits, les carns vermelles, el sucre, els menjars
dinars picants, els greixos saturats, els lactis (llet sencera, formatge, iogurt, mantega, margarina) i les farines refinades.

És important mastegar bé els menjars ja que els aliments mal digerits es converteixen en toxines i les toxines són estressants i a més produeixen inflamació.

No hay comentarios: