FIBRA per al restrenyiment (utilitzar la fruita per solucionar el problema)

FIBRA per al restrenyiment (utilitzar la fruita per solucionar el problema)

Patir sovint problemes de restrenyiment pot causar, a la llarga, diverses malalties. Una alimentació rica en fibra ens pot ajudar a prevenir-lo

Una de les maneres més decisives de prevenir i combatre els problemes de restrenyiment és afegir fibra a l'alimentació

El kiwi afavoreix la mobilitat intestinal i també és una font de vitamina C. Dos o tres kiwis representen una peça grossa de fruita
Les presses, les preocupacions i les mancances en la ingestió d'aliments rics en fibra vegetal són les principals causes del restrenyiment, un problema que sofreix un índex elevat de la població i que pot comportar problemes de salut.
Patir restrenyiment pot causar, a la llarga, diverses malalties (com els diverticles) i és un factor de risc en relació al càncer de còlon.
Per evitar-lo, és important l'hàbit higiènic d'anar al lavabo, cosa que permet aconseguir un ritme natural de l'intestí a fi de mantenir-lo en bon estat.
És fonamental introduir aquestes pautes com a elements de l'educació, sobretot dels més petits, ja que en molts casos els primers problemes es presenten quan els nens i nenes comencen a anar a l'escola.
També resulta molt comú alterar el ritme de les deposicions en un viatge o quan es produeix un canvi de residència.
La fibra
Una de les maneres més decisives de prevenir i combatre els problemes de restrenyiment és afegir fibra a l'alimentació.
Amb el pas a l'anomenada "alimentació urbana", els aliments rics en fibra, que havien estat bàsics en altres èpoques, s'han reduït molt. Actualment ha augmentat el consum dels productes càrnics, de les farines blanques i els lípids en detriment dels cereals integrals, els llegums, les fruites i les verdures.
La ingestió d'aliments rics en fibra produeix un efecte positiu sobre la bilis i evita que se saturi de colesterol. També actua sobre els lípids de la sang (que són poc saludables) per reduir-ne el colesterol i sobre el metabolisme de la glucosa per minimitzar el risc de diabetis.
Els aliments més rics en fibra
Hi ha diferents tipus de fibra alimentària, però les fibres dels cereals són de les més eficaces, ja que absorbeixen i eliminen les toxines alhora que mantenen sa l'intestí. Els productes integrals conserven el segó del gra (l'embolcall), la qual cosa facilita l'excreció dels contaminants que poden representar risc de càncer i evita el restrenyiment.
Com que el nostre organisme no el pot digerir, el segó acaba convertint-se en una part destacada de la fibra que ingerim a diari. Tot i així, cal ajustar-ne el consum, posat que si és elevat pot impedir l'absorció de minerals.
La resta de la fibra que ingerim prové de les verdures, les hortalisses fresques, els llegums -que contenen cel·luloses i hemicel·luloses-, la fruita i els fruits secs.
Algunes fruites, com la poma, són riques en pectines i en lignines. Aquestes substàncies, que es troben a la pell de la fruita, posseeixen propietats hidròfiles, o sigui, absorbeixen l'aigua. Per això, és positiu menjar-la amb pell un cop l'haguem rentada bé submergint-la una estona en aigua tèbia i fregant-la a consciència per dissoldre'n els possibles productes químics. Cal tenir en compte, també, que la pell de la poma és impermeable; per tant, que hi ha productes que no absorbeix i que no passen a l'interior.
Altres fruites, com el kiwi, també afavoreixen la mobilitat intestinal. Per adquirir la dosi diària necessària i assegurar-nos l'aportació de vitamina C, caldria menjar-ne dos o tres al dia, quantitat que representa una peça de fruita grossa. Les prunes, tant fresques com seques, els dàtils o el raïm també són fruites especialment riques en fibra.
De la mateixa manera, els fruits secs ens poden proporcionar fibra, alhora que incrementen el colesterol positiu i ajuden a combatre el negatiu. Vint grams al dia substitueixen una fruita com a postres habituals.
En l'actualitat es considera que, amb un mínim de 35 grams i un màxim de 70, s'estableix un equilibri fisiològic satisfactori. I aquesta proporció de 35 grams només es pot assolir amb la ingestió diària de 150 -200 grams d’hortalisses cuites, 150 -200 grams d’hortalisses crues i 150-200 grams de fruita al dia.

No hay comentarios: