Fruites i verdures: 5 al dia i 5 colors

De fet, hi ha moltes publicacions que parlen dels cinc colors de les fruites i verdures. Heus aquí una de les descripcions més “raonables” científicament parlant, que extrec de SuperHealthy Kids. Es tracta de preparar una amanida Arc de Sant Martí, ja que cada un dels colors proporciona uns tipus de micronutrients (vitamines, minerals, antioxidants) i, entre tots, s’aconsegueix una excel·lent alimentació.

-Vermell: remolatxa, pebrots, pomes vermelles, cireres, tomàquets, maduixes, etc. Són aliments rics en fitonutrients, licopens, antocianines i vitamines A i C. També són antioxidants i prevenen l’envelliment cel·lular, la hipertensió arterial i l’Alzheimer. Protegeixen l’aparell respiratori i digestiu enfront d’infeccions.

-Verd: col, espinacs, verdures de fulla verda, bròquil, meló, pèsols, kiwi, bledes. Rics en luteïna, fibra, potassi, àcid fòlic i vitamines del grup B. Coneguts per mantenir una bona visió i per reduir el risc de creixement tumoral en pacients amb càncer.

-Groc / Taronja: pastanagues, moniatos, carbassa, albercocs, taronges, aranja, peres, pinya. Rics en betacarotè i bioflavonoides, fibra i vitamina A. Els beneficis d’aquests aliments estan relacionats amb un sistema immunològic més fort, la reducció del risc cardiovascular, el manteniment d’uns ossos forts i dents sanes, i d’una pell i una vista en un millor estat de salut.

-Blau / Lila: nabius, mores, raïm, panses, prunes. Potents antioxidants. Són aliments amb un alt contingut de antocianines i compostos fenòlics. Els beneficis són la reducció de la pèrdua de memòria relacionada amb l’edat i dels efectes de l’envelliment, i el control de la pressió arterial; els nabius, a més, prevenen les cistitis, tan freqüents en algunes nenes.

-Blanc: all, patates, cebes. Són aliments amb un alt contingut de alicina, fibra i potassi. Redueixen els nivells de colesterol i la propagació del càncer. A l’all se li atribueix poder antioxidant i antibacterià, i l’all i la ceba són bons per als ossos.

Totes aquestes propietats, sospitades des d’antany i objecte de la medicina natural, s’estan demostrant científicament en estudis de seguiment. No obstant això, l’administració de nutrients com a suplement dietètic o un aliment aïllat són molt menys eficaços que si es prenen en el conjunt d’una alimentació rica i variada com la de la dieta mediterrània, per exemple. Cal tenir en compte, a més, que a totes les civilitzacions les hortalisses han format part de la dieta, sent la reina de totes elles, la col, la més universal. És l’era actual, com dèiem més amunt, que ha alterat els costums alimentaris, fent els àpats més hiperproteics i amb alt contingut en greixos saturats, i, per tant, més hipercalòrics.
D’aquí que -almenys en aquest cas- hauríem de mirar enrere per recuperar els bons costums alimentaris d’abans i incorporar-los a les nostres vides actuals i les dels nens. Una bona alimentació ha estat, és i serà, un dels pilars fonamentals d’una bona salut, i en el cas de la salut infantil, a més, és la base sobre la qual se sustenta no només la seva salut actual sinó també la que tindran quan siguin adults.

No hay comentarios: