LES FRUITES I ELS COLORS

Les fruites són un conjunt d'aliments vegetals i de fruits comestibles que provenen del fruit de determinades plantes cultivades o silvestres, ja siguin herbes, com la melonera o arbres com l'albercoquer.
Posseeiexen un sabor i un aroma característics i intens, presenten unes propietats nutritives i una composició química que les distengeix d'altres aliments, per aquest motiu la friuta s'acostuma a menjar com a postres fresc o cuinat.

Com a aliment les fruites tenen propietats com ser molt riques en vitamines i minerals, tenen poques calories i un alt porcentatge d'aigua (entre 80 i 95%)

- Les podem classificar de diverses maneres:
Depenent de com sigui la seva llavor que contingui el fruit, trobarem:
1. Fruites d'òs o carozo: són aquelles que tenen una llavor gran i de closca dura, com l'albercoc o el préssec.
2. Fruites de pepita: són les fruites que tenen varies llavors petites i de closca més o menys dura com la pera i la poma.
3. Fruita de gra: són aquelees fruites que tenen infinitat de minúscules llavors com la figa i la maduixa.

Depenent de com sigui el temps des de la seva recolecció:
1. Fruita fresca, si el consum es realitza inmediatament o als pocs dies de la seva cullita, de forma directe, sense cap tipus de preparació o cuinat.
2. Fruita seca o fruita pasa: és la fruita que després d'un procés de desecació es pot consumir als mesos, i inclús anys després de la seva recolecció com les pases o els orejons.

Altres grups de fruita comprenen:
1. Fruita cítrica com la lima i la taronja.
2. Fruita tropical com la banana, coco, kiwi i pinya.
3. Fruita del bosc com les frambueses, sarsamores i endrines.
4. Fruit sec com les almendres, nous i castanyes.

- Pel que fa al seu consum...
Les fruites pertanyen al grup 5 de la roda dels aliments, rics en sucres, vitamines C i A i sals minerals. pel seu alt contingut en vitamina i sals minerals pertany al grup d'aliments reguladors. Es localitzen en el segon pis de la piràmide d'aliments, és adir, que es recomana la ingesta de 4 peces de fruita en nens i 2 peces en l'adult al dia.
Comparant la fruita amb els vegetals trobem que, pel que fa als nutrients, són bastant similars, tot i que en el cas de les fruites el contingut d'hidrat de carboni és més elevat i per això es converteix en un aliment una mica més energètic. Per tant:
- Són aliments de baix valor calòric. ja que el 80% de la seva composició és aigua, i es recomana en les dietes per l'obesitat. És preferible menjar una peça de fruita abans que una de bolleria.
- Contenen fibra dietètica que ens aporta múltiples beneficis, per exemple, va bé contra l'estrenyiment.
- Les fruites contenen múltiples micronutrients que actuen sinèrgicament amb antioxidants i sembla que són substàncies protectores contra el càncer, demostrat ene studis epidemiològics en el càncer de pròstata i càner de colon. A més a més protegeix de múltiples malalties cròniques com la arteriosclerosis i la diabetes mellitus.

No hay comentarios: