La maduixa és un fruit de color vermell brillant, suculent i fragant
que s'obté de la planta que rep el seu mateix nom. A Occident és
considerada la "reina de les fruites". A més de poder-se menjar crua es
pot consumir com a compota, melmelada,... És emprada amb finalitats
medicinals ja que posseeix excel·lents propietats que ajuden a preservar
la salut.
La maduixa (Fragaria vesca) va créixer durant molt
temps espontàniament en els boscos arribant a trigar a realitzar-se el
seu cultiu per ser una fruita molt fràgil i perquè per obtenir una
collita màxima d'un mes a l'any era necessària una ocupació permanent
del sòl.
El fruit comestible es denomina vulgarment "eterio". Es
tracta d'un fals fruit format pel receptacle, en el qual es troben els
aquenios (llavors), petits i de color clar en la part exposada a l'ombra
i vermellós fosc l'exposada al sol. Els aquenios poden estar enfonsats,
superficials o excel·lents de la polpa. També poden ser molt o poc
nombrosos. Els excel·lents augmenten la resistència de la superfície,
però durant el rentat es desprenen molts d'ells. Generalment, el
consumidor prefereix el fruit amb pocs aquenios ja que aquests suposen
l'inconvenient de quedar-se entre les dents en ser mossegats.
La
part central del fruit o "cor" pot estar molt o poc desenvolupada i pot
haver-hi fruits amb el "cor buit". Això és un caràcter negatiu. Els
fruits poden ser de diverses formes, segons el conrear: cònics,
cònic-allargat, cònic-arrodonit, esferoïdals, oblatos, reniformes (forma
de ronyó).
Se sol recollir a principi de l'estiu. Generalment,
les maduixes silvestres són de menor grandària que les conreades, però
el seu sabor i aroma és millor i més agridulce.
Les maduixes i
els maduixots són poc calòrics. El seu valor energètic per 100 g de pes
de fruit fresc comestible oscil·la entre 27 i 34 kcal. Després de
l'aigua, el seu principal constituent són els hidrats de carboni. La
fructosa significa pràcticament la meitat dels seus glúcids i la resta
és glucosa en la seva major part. Posseeix un baix percentatge de
proteïnes. Aquesta baya constitueix una excel·lent font de vitamina C.
Aquesta
fruita és fàcilment digestible i exerceix un gran efecte laxant. Les
seves contraindicacions són escasses, tan sols hauran de consumir-les
amb prudència les persones amb patologies estomacals a causa de la seva
acidesa. Quan aquests fruits es consumeixen en compota o melmelada
perden moltes de les seves propietats nutritives.
Si les maduixes
estan madures se solen consumir crues, amb iogurt o gelats. També es
rocían amb nata o licor i banyades en xocolata són delicioses. Les
maduixes de pitjor presència s'usen per preparar pastissos, mousses,
soufflés, flams i pastissos.
S'han de conservar en el
refrigerador o en defecte d'això, en un lloc fresc, fosc i ventilat. No
s'aconsella la seva congelació posat que després de la descongelació
perden gran quantitat d'aigua, quedant una espècie de melmelada crua,
sense aroma. És convenient rentar-les abans del seu consum per eliminar
terra o substàncies nocives.
No hay comentarios:
Publicar un comentario