
A Catalunya, la superfície total de fruita fresca, sense incloure-hi els cítrics, és d’unes 43.000 hectàrees. Aquesta superfície es distribueix pels territoris catalans de la manera següent:
més del 80% a Lleida, seguit de Girona i les Terres de l’Ebre amb un 7%, i Tarragona i Barcelona amb menys del 2% de les hectàrees dedicades al conreu de la fruita fresca.
Per espècies, el préssec i la nectarina és el conreu més extens, amb gairebé el 40% de la superfície, seguit de la pera, amb el 30%; la poma, amb el 24%; i en menys quantitat la cirera i la guinda, la pruna, l’albercoc i el codony.
Cada català consumeix una mitjana d’uns 12 quilos de poma l’any, més de 7 de préssec i nectarina, 6 i mig de pera, menys de dos quilos de pruna i cirera, i no arriba a menjar a ni un quilo d’albercoc l’any.
La fruita pertany al grup dels aliments dels que s’han de menjar cada dia segons la piràmide de l’alimentació saludable, una guia visual que recomana la freqüència amb què s’han de consumir els diferents grups d’aliments, com ara els cereals, les verdures, la llet, la carn o els sucres. La composició nutricional de les fruites és molt variada, en funció de la família a què pertanyen, però totes ens aporten sucres, minerals i vitamines. Per exemple, si mengem taronges, maduixes o kiwis, ens assegurarem que prenem vitamina C tot l’any. A més a més, menjar fruita, com la poma, sobretot amb pell, també ens aporta fibra. La fruita és, doncs, una bona font de minerals: el plàtan destaca perquè té molt de potassi, excel·lent si fem esport, mentre que la mandarina ens proporciona calç i el préssec ferro.
No hay comentarios:
Publicar un comentario