MENJA'NS: llibreMenja’ns: Llibre recomanat

plantillamenjans

Des de les diferents administracions i entitats relacionades amb la salut i l’educació s’han encetat diverses campanyes per fomentar la vida saludable i, en especial, el consum de fruites i verdures entre els més petits.
Doncs amb aquest objectiu neix la col·lecció MENJA’NS, una col·lecció formada per 4 títols. Menja’ns a la primavera és el primer; els seus autors són, Joan Antoja i Anna M. Matas i l’il·lustrador és l’Òscar Sardà.
Volem fomentar l’hàbit saludable de consum de fruites i verdures de proximitat i fer-ho d’una manera senzilla i divertida. Com és d’important per a la salut que els infants (i tothom!) mengem fruites i verdures! Tots coneixem les dades preocupants de l’obesitat infantil.
La col·lecció també vol destacar la importància de la relació que hi ha entre les verdures i les fruites que mengem habitualment, i el territori. Infants, joves i adults no som conscients que moltes fruites i verdures provenen de lluny o de molt lluny (productes exòtics) i pensem que la terra produeix, al llarg de l’any, tota mena de fruits, i perdem la noció de “producte de temporada”.
El llibre a més de facilitar informació sobre les fruites i les verdures de cada estació i el calendari de collita, inclou dites, curiositats, receptes i suggeriments relacionats amb les fruites i les verdures, com també els beneficis que aquestes aporten.
El projecte MENJA’NS també vol transmetre la importància del medi ambient, respectar-lo i donar a conèixer les maneres tradicionals de conrear “de tota la vida”, així com el conreu ecològic, i cridar l’atenció sobre algunes possibilitats d’autoconreu, com es fa en moltes escoles (l’hort escolar) o en l’àmbit familiar (l’hort urbà).interior
La Pruna i en Gerd, els seus protagonistes, són els personatges que ens acompanyaran al llarg dels diferents apartats del llibre. Són dos joves pagesos molt sensibilitzats pels productes de territori i de proximitat i pel conreu de productes ecològics.
Els apartats del llibre:
L’hort i la parada
A l’inici del llibre hi trobem dues il·lustracions: una d’un hort amb els conreus propis de l’estació i una altra amb una parada de venda; d’aquesta manera, els infants podran veure els productes abans de la seva collita, amb la Pruna i en Gerd fent les feines pròpies de pagès i, tot seguit, una parada de fruites i verdures com les del mercat o de la botiga de ciutat o poble. Aquí podrem descobrir quins són els productes propis de temporada; en aquest cas, de la primavera.
Fitxes de les fruites i les verdures
De cada fruita i verdura que hem vist a la parada i a l’hort hi ha una fitxa molt completa, amb les dades de cultiu (floració, fruit…), les principals varietats, el consum òptim, les curiositats, els beneficis que aporta per a la salut, els plats culinaris bàsics, algunes dites tradicionals…
El tema: Mengem equilibradament!
Aquest apartat explica, de manera molt entenedora, la importància de fer una alimentació equilibrada. Aprendrem que cal menjar de tot perquè no ens manqui cap nutrient i, també, amb quina freqüència hem de consumir els aliments per tenir una salut de ferro!
L’experiència: Fem un hort urbà!
Gairebé qualsevol lloc és apte per fer-hi un hort. Descobrirem els detalls més bàsics per muntar un hort a casa i cultivar, nosaltres mateixos, les fruites i verdures que després consumirem. No es necessiten gaires coses: amb il·lusió, ganes i quatre consells, l’èxit és a tocar.
Les receptes
La Pruna ens ensenyarà a fer un parell de receptes molt senzilles, divertides i, sobretot, boníssimes. L’una es fa amb una fruita molt pròpia de la primavera que, de ben segur, us agrada molt: les cireres. I l’altra amb una de les verdures més conegudes arreu del món: les pastanagues. Us en llepareu els dits!
Glossari
En aquest apartat final hi trobareu un petit recull amb algunes paraules relacionades amb els textos, les quals potser són una mica tècniques. Perquè no s’escapi res!

No hay comentarios: